Veel mensen in Den Haag kennen Eithel. Ze zien hem bezig op de basketbalveldjes in de stad of krijgen op straat een vel papier met scores van hem. Hij is een opvallende verschijning, met veel truien over elkaar aan en een zweetband om z’n voorhoofd. Misschien denken mensen dat hij in de war is, of zomaar wat rond hangt. Maar Eithel weet precies wat hij doet. Hij is de enige man op aarde met ‘Bewijs van rijbewijs’.

Eithel’s leven draait om een systeem. Hij speelt ver-bal op basketbalveldjes en documenteert nauwkeurig de punten die hij scoort. Op video en in schriftjes, tot op de minuut precies. Dat is zijn bewijs. Om het bewijs nog harder te maken deelt hij het uit, aan iedereen die geïnteresseerd is. Het bewijs geeft hem recht op heel veel dollars. Hij gaat er soms om vragen bij de bank, maar ze werken nooit mee. Jammer, maar Eithel lacht en haalt zijn schouders op. Hij gaat door met het verzamelen van bewijs.

De afgelopen twee jaar waren Eithel en ik vaak samen. Iedere week ging ik langs om foto’s te maken, hem te assisteren bij het ver-ballen of gewoon om te kletsen. Deze expositie laat zien wat ik heb ontdekt over Eithels wereld, waarin stoplichten gezond zijn, dagen en dollars hetzelfde zijn en het elke dag verjaardag is. Waarin alles met alles verbonden is, al is dat soms bepaald onduidelijk.

Dit project is geexposeerd in Het Nutshuis in Den Haag en tijdens het Fotofestival Schiedam, 2017